Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AT

pája_

18. 5. 2011 8:43
Už první věta je špatně

" Každý stát by měl mít potravinovou soběstačnost ...." nesmysl! Každý stát má pěstovat jen to, na co má vyhovující přírodní podmínky, vybudovanou infrastrukturu nebo prostě jen tradici. Není dnes vůbec žádný problém jakoukoliv potravinu dovézt.  Potravinová krize? Jestli bude globální, bude i u nás, podpora místních zemědělců to nezachrání. A dodavatelé se ještě poperou o to, aby mohli na náš trh dovážet. Kvalita potravin málo souvisí s dotační politikou. Šidit a dodávat šmejdy může i místní zemědělec. Měla by zafungovat přísnější kontrola a větší informovanost .... ale ono je to stejně jedno, když 80% lidí koupí za 70Kč/kg cosi co se honosně nazývá šunkou ať to pochází odkudkoliv a obsahuje to cokoliv.

Cílem by neměly být maximální dotace místním zemědělcům ale totální zrušení všech.

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

18. 5. 2011 18:52
Re: Už první věta je špatně

Když řeknete A (pěstovat jen to, na co má vyhovující přírodní podmínky, vybudovanou infrastrukturu nebo prostě jen tradici), musíte říct taky B (dovážet jen to, na co NEMÁ vyhovující přírodní podmínky, vybudovanou infrastrukturu nebo prostě jen tradici). Pak se totiž hravě dostanete k tomu, že potravinová soběstačnost je naší dlouhodobou tradicí... a infrastrukturu k tomu máme, nebo jsme alespoň měli, než nám do toho vletěla EU a vyplenila to jako krtek zahrádku. ;-)

-

Dá pochopitelně rozum, že nebudeme pěstovat vlastní rýži, kiwi, kokosy, pomeranče nebo mořské tresky. A stejně tak dá rozum, že nebudeme dovážet polské vepřové a německé mléko, čočku z Kanady nebo okurky z Vietnamu.

0 0
možnosti
MK

kluvi

17. 5. 2011 10:36
zle

Všetko zle.

Dotácia sú cesta do pekla. ale to by na to museli pristúpiť všetci (štáty). Pokiaľ by bola reálna cena produktov, tak by sa pestovali tam kde to pre ne je optimálne. A nemuseli by sme vozit redkvicky z norska. (teda to som si vymyslel).

Takto to s dotáciami bude vždy závod o tom kdo si vyhubuje na svojom štáte vyššie dotácie. Majú poliaci vyššie? Tak my dáme tiež....majú česi vyššie? dám tiež? Mají slováci vyšší, dáme taky...

Keby to aspon bolo zjednotené v rámci EU...Potom by sa EU mohlo pred okolím brániť spoločnou dotáciou alebo clom. Ale....kto rozhodne ci sa budu dotovat zemiaky alebo vinič? A navyše proste Francúzi potrebujú ten...ehm...socializmus...fuj!

0 0
možnosti
FD

FoDa

16. 5. 2011 20:31
Hmm...

a neznamená uváděná záporná bilance náhodou to, že veškeré tady vyprodukované a zřejmě kvalitnější maso se spotřebovalo přímo na domácím trhu, což je docela chvályhodné ? ;-)

0 0
možnosti
ZH

Zani

16. 5. 2011 20:00
Růžový to tedy nejni

Ten problém se ovšem nevyřeší dalšíma "národníma" dotacema, ale zrušením těch evropských. To by mělo bejt hlavním úkolem všech parlamentářů z "nových zemí". Měli by je v Bruselu postavit před jasnou volbu. Buď budou dotace zrušený, nebo budou stejný peníze na hektar v celé EU. Nebo si zavedeme  kvazi kvóty. Třeba úpravou dálničních poplatků pro zem. produkty. Teď je k tomu jedinečná příležitost, euro padá na hubu, někdo chce zpátky hraniční kontroly atd. Teď je třeba bouchnout společně do stolu. EU

0 0
možnosti
T

tabasco

16. 5. 2011 15:48
...

o dotacích pro zemědělce nevíte ale vůbec nic, tak si o tom raději něco přečtěte a nebo o tom prosím nepište. děláte si akorát ostudu

0 0
možnosti
HF

Honza Frydl

16. 5. 2011 18:22
Re: ...

O dotacích zemědělcům vím základ. Akorát pro pochopení situace. Zato nad hloubkou Vašich argumentů zůstavá rozum stát. ;-D

0 0
možnosti
PB

Barkynson

16. 5. 2011 10:50
Ať už je to s dotacemi

tak, či onak, v jednom má autor naprostou pravdu.Supermarkety jsou zaplaveny druhořadými potravinami a lidé nakupují jako blázni, jen kvůli ceně.A dokud budou, nebude situace nikdy jiná.Dokud lidé nebudou trvat na tom, že chtějí jogurt a né škrob, dokud si budou nad ohněm opékat škrobové a moučné buřty, dokud si budou mazat na chleba masové pomazánky jen s příchutěmi ........budou dál nabízet prodejny tyto svinstva a vesele se zubit nad naší hloupostí..Dokud si lidé budou kupovat levné oblečení z Asie, budou se na vás dnes už skoro z každého druhého obchodu zubit asiaté nemluvící česky, ale vědící, že příjdou další a další nakupující, když vám se nebude zboží zdát..Nevím proč si na sebe někdo navléká aušusové triko se čtyřmi pruhy a označením Adidos za kilo na tři použití, než originál za třeba šest stovek na nějaký delší čas?Vždyť je přeci jasné, že kvalita musí vždy předběhnout kvantitu...Pojďme nakupovat tak, aby jsme vymýtili tento nešvar z našich životů...

0 0
možnosti
VS

Astaroth

16. 5. 2011 21:21
Re: Ať už je to s dotacemi

Je to tak! Dokud budou moci sejdiri nazyvat napodobeninami jmeny toho, co napodobuji, jim budou lidi skakat na spek!

0 0
možnosti
TKOTNV

Ten kdo o tom něco ví

16. 5. 2011 10:29
Študentík má recht

R^  ale nepaušalizoval bych..

Jeďte někdy do Globusu - uvidíte fronty na maso, protože je české a čerstvé.

Pak jeďte do Tesca, a dalších  podobných: prázdný barák, kde se spíš prodávají cetky a oblečení, než jídlo ;-D

Prostě lidi kvalitu chtějí, už se to začíná zase obracet. Už dost špekáčků ze soji a podbných náhražek. Češi chtějí maso, mnohem více čtou složení a nevybírají podle ceny (pozor, v LIDLU je to lidem jedno).

Avšak pořád bude platit: když to budeme (ty sracky) kupovat, tak to oni budou vyrábět a dovážet. takže: než otevřu peněženku, zeptám se přečtu si!

0 0
možnosti
VS

Astaroth

16. 5. 2011 15:22
Re: Študentík má recht

To je takovy zazity mytus o tom, jak lidl prodava blafy, ve skutecnosti maji lidl a norma zajimavy sortiment z nemecka, samozrejme ne v diskontni cenove hladine.

0 0
možnosti
HF

Honza Frydl

16. 5. 2011 10:27
Zpráva od autora

http://www.dvorek.eu/clanek/vliv-evropske-zemedelske-politiky-na-cr

Zde si můžete přečíst, jak to funguje. V posledním odstavci je napsáno, jak se liší výše dotace z EU pro nás a pro Německo. Stát může dorovnat podporu zemědělců do 30 procent celkové úrovně přímých plateb.

Tento rok na dorovnání a zvýšení konkurenceschopnosti našich zemědělců nezbyla kvůli škrtům nejdříve ani koruna.

http://www.nasepenize.cz/na-dorovnani-plateb-zemedelcum-ma-stat-13-miliardy-korun-8566  naštěstí se pro zemědělce našlo 1,3 miliardy korun. 

Tak či tak, rozdílnost ve výši dotací pro staré a nové státy unie nepřispívají a určitě nevedou k rovnosti na trhu. Paradoxně za to můžou právě dotace. Co s tím? Naši zástupci musí bojovat v Bruselu za nápravu. Protože tato situace určitě nepovede ke spravedlivému trhu. Naopak spíš zničí naši soběstačnost a ČR bude závislá na dovozu z ciziny čím dál víc.

0 0
možnosti
B

blazab

16. 5. 2011 15:27
Re: Zpráva od autora

No, tohle už je trochu lepší.

0 0
možnosti
LD

amusia

16. 5. 2011 10:15
A už je to tu zase

Kde já to jen slyšel..." Obyčejní pracující lidé..." ???;-D

A k vašemu článku jen dodávám : omlouvá vás vaše mládí!

SKAJP[>-]

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

15. 5. 2011 20:02
K diskusím

pod svými články nepotřebujete ani groš. Stačí se přihlásit emailem a heslem a diskutovat. (Možná - ale nejsem si jist - je nutné mít schránku na seznam.cz)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS