Jan Frýdl

Češi jedí odpad

11. 05. 2011 13:00:44
Každý stát by měl mít potravinovou soběstačnost. Tedy produkovat dostatečné množství plodin a masa, které by následně nemusel dovážet z cizích krajin. Česká republika se už dlouhá léta ubírá zcela opačným směrem.

Nulové podporování zemědělství státem je toho důkazem. Soběstačnost je důležitá při příchodu možné potravinové krize, kdy by byly naše sýpky plné a nemuseli by jsme býti necháni na pospas dovozu za mnohonásobně vyšší ceny. A hlavně, jak se má bez dotací český zemědělec bránit proti přívalu levných potravin např. z Polska?

Šizením. Už tak stačí, že jsme na kvalitu velmi nenároční a na cenu vysazení Češi. Z hypermarketů jsou lidé zvyklí kupovat potraviny za nižší cenu a s tím spojenou nižší kvalitu. Stereotyp, že nekvalitní potraviny pocházejí z Polska je sice částečně pravdivý, ale často se objevují ošizené uzeniny i od nás.. Bohužel. Čeští zemědělci k tomu byli dohnáni okolnostmi, kdy v konkurenčním boji nezbývá jiné možnosti. Proti vysoce dotovanému zemědělství v Polsku a z toho vyplývajících nižších cen není jiné cesty. Ale jak najít cestu ven? Vláda musí začít podporovat zemědělce. Doposud tomu tak není, osobně to nechápu, ale nepřekvapuje mě to. Za druhé se musíme snažit i my.

To, že vláda nepodporuje NAŠE zemědělství mě nepřekvapuje. Můžeme si na seznam NEPODPORY naším státem přidat právě zemědelce. Seznam už je dlouhý. Jsou na něm malí a střední podnikatelé, obyčejní pracující lidé, státní zaměstnanci a nyní i zemědělci. Brzy se k nim přidají i studenti díky zavedení školného. To mě vede k otázce, co vlastně náš stát jako instituce podporuje a k čemu vlastně funguje. Absolutní absence národní hrdosti a patriotismu mě vede k názoru, že je tu zkrátka k ničemu. Podpora a ochrana zemědělství není žádná ostuda, ani to není protekcionismus jak by to nazvali úředníci z EU. Je to zcela přirozené, že se musí podporovat dotacemi člověk, který buduje něco ve svě vlastní zemi. A i když mě teď zastánci EU pravděpodobně zpranýřujou jako hovado: Je zcela přirozené, že by měla být nějaká legislativa zabraňující nekontrolovanému přívalu zboží ze zahraničí.

Je třeba si uvědomit, že zemědělství je důležitou součástí národa. Zajišťuje práci a hlavně jídlo, bez kterého se neobejdeme. Je důležité podporovat naše výrobky, kupovat je i za cenu vyšší. Jistěže chápu, že mnoho lidí nemá na vyhazování si z kopýtka. Ale nikdo po nich nechce aby si kupovali bio kuřata za tři stovky. Stačí koukat na etikety a hledat nápisek: Vyrobeno v ČR. Chodit na farmářské trhy, navštěvovat městského řezníka. Kupovat pečivo z lokálních pekáren. Je mnoho cest jak podpořit a vrátit tvář našemu zemědělství, potažmo výrobcům potravin.

Zahraniční obchod s vepřovým masem za rok 2010 měl zápornou bilanci (-159 976 tun), bylo dovezeno 195 087 tun a vyvezeno 35 111 tun vepřového masa.

Bilance zahraničního obchodu s drůbežím masem za rok 2010 byla záporná (-50 773 tun), bylo dovezeno 76 404 tun a vyvezeno 25 631 tun drůbežího masa.

Bilance zahraničního obchodu s hovězím masem za rok 2010, včetně telecího, byla záporná (-15 241 tun), přičemž se dovezlo 21 148 tun a vyvezlo 5 907 tun.

Mimochodem by mě zajímalo, jak to funguje s diskuzí pod články? To musím mít 1000 dukátů, abych mohl diskutovat pod svými články?? Prosím nějakého zkušenějšího blogera o radu jak to funguje. :)

Peace & Love! J.

Autor: Jan Frýdl | karma: 47.16 | přečteno: 31014 ×
Poslední články autora